Velkommen til Dentalia

Tilbake til behandlinger

Tannbleking

Bleking av tenner er en effektiv og skånsom metode for å gjøre misfargede eller gule tenner lysere.

Enkelte misfarginger, såkalte overflatemisfarginger forårsaket av mat, drikke, sigaretter, snus og lignende, kan av og til la seg fjerne ved pussing. Da benytter tannlegen/tannpleieren enten en pussepasta eller Air-Flow (saltblåsing), og hvis misfargingen lar seg fjerne er ikke bleking nødvendig. Dersom misfargingen ikke lar seg fjerne ved pussing og ligger dypere i tannen, kan bleking være løsningen for å få et lysere smil. Blekemiddelet (hydrogenperoxid) som brukes ved bleking hos tannlegen tar seg inn via sprekkene i emaljen til dentinet og spalter store fargemolekyler til mindre, lysere molekyler. Det er denne endringen i tannens sammensetning som gjør at tannen fremstår lysere etter bleking.

Før tannbleking

Før bleking er det nødvendig med en undersøkelse for å sjekke tennene og tannkjøttet og vurdere om bleking er en god løsning for deg. Ved undersøkelsen vil tannlegen/tannpleieren gjennomføre en grundig rens slik at utgangspunktet for blekingen er optimal. Eventuell tannstein eller overflødig misfarging/belegg vil kunne ligge i veien for blekemiddelet og forhindre et godt resultat. Hvis du har hull (karies) må dette behandles før du kan bleke tennene.


Det finnes et stort utvalg av ulike blekemetoder

For kraftige blekemidler kan være skadelig for tenner og tannkjøtt. Hos Dentalia bruker vi derfor svakere, mer skånsomme midler som må virke i lengre tid og gjerne ha flere repetisjoner. Blekingen vil derfor ta ca 7-10 dager ved hjemmebleking. Den mest benyttede blekemetoden er hjemmebleking med skinner. Dette foregår ved at tannlegen tar et avstøp av tennene dine og fremstiller en blekeskinne spesialtilpasset til dine tenner. Denne skinnen kan benyttes flere ganger dersom tennene dine ikke gjennomgår store endringer (kroner/bro osv.).

Etter at tannlegen/tannpleieren har vist deg hvordan blekemiddelet og skinnen skal benyttes, gjennomfører du behandlingen selv hjemme. Det finnes midler for både dag- og nattbleking. Du velger selv om du ønsker å bleke på dagen eller om natten. Behandlingen gjentas frem til ønsket resultat (vanligvis 7-10 dager).

Hos Dentalia tilbyr vi også klinikkbleking, hvor vi benytter LED-lys for å raskere kunne oppnå ønsket resultat. Av og til anbefales en kombinasjon av klinikk- og hjemmebleking med skinner. Hvilken blekemetode som passer best for deg kommer du og tannlegen/tannpleieren sammen fram til ved undersøkelse hos oss.

Hva må jeg tenke på under og etter bleking?Før og etter tannbleking

Resultatet av blekingen avhenger av årsaken til misfargingen og hvordan dine tenner responderer på blekemidlet. Enkelte tannfarger lar seg vanskeligere bleke enn andre. Varigheten på blekingen er avhengig av hvordan du steller tennene dine og hva du utsetter dem for av mat, drikke etc. Under bleking og 1-2 uker etterpå det viktig å ikke utsette tennene for sterke fargestoffer. Tannoverflaten er mer porøs under/rett etter bleking, og er dermed mer mottagelig for misfarging i denne perioden. Unngå derfor rødvin, svart te, kaffe, rødbeter, sterke tomatsauser og generelt alt man ikke vil søle på en hvit duk i denne perioden. Hvis man likevel må drikke kaffe eller svart te bør dette gjøres "forbi" tennene, for eksempel ved bruk av sugerør. Man bør også helst avstå fra å røyke og snuse da dette gir misfarging.


Hvilke bivirkninger har tannbleking?

Tannbleking er helt trygt hvis man følger våre forholdsregler. Disse vil du bli instruert i under når du får utlevert blekeskinnen og blekemiddelet som skal benyttes til hjemmeblekingen. Noen mindre bivirkninger kan oppstå, hvor den vanligste er ising fra tennene. Hvis isingen forverrer seg under tannblekingen anbefales det å ta 1-2 dagers pause (ved hjemmebleking) eller at blekingen avsluttes. For å redusere risikoen for ising er det viktig å skylle med flourskyllevann (for eksempel Flux) både morgen og kveld under hjemmeblekingen og 1-2 uker etterpå. Andre bivirkninger kan være forbigående hvite, sviende flekker på tannkjøttet der tannblekemiddelet har kommet direkte i kontakt med tannkjøttet. Slike flekker vil normalt forsvinne innen få minutter etter at blekemiddelet er tatt bort.


Se også vår bloggartikkel om tannbleking: Hvordan holder du tennene hvite?


Ikke nøl med å ta kontakt dersom du har spørsmål om bleking eller ønsker time for bleking!