Vi benytter informasjonskapsler på denne nettsiden for å blant annet måle hvilke sider som blir besøkt og hvilke kanaler som fungerer best. 

Ved å besøke denne siden, godtar du bruk av informasjonskapsler.

Undersøkelse

Underskelse

For å sikre sterke og friske tenner anbefales det at man går regelmessig til tannlege eller tannpleier for undersøkelse av tenner og munnhule.

Hvor ofte tennene burde undersøkes varierer fra person til person, men for de fleste vil en gang per år være tilstrekkelig.

Ved undersøkelse foretar tannlegen/tannpleieren en grundig klinisk og røntgenologisk kontroll av tenner. Foruten en generell tannmedisinsk undersøkelse ser vi også på tennenes tannkjøtt og støttevev, omliggende slimhinner, tungen, kjeveledd og tyggemuskler. Ved undersøkelsen kartlegger vi det behandlingsbehovet du eventuelt har, og basert på disse opplysningene kommer vi med behandlingsalternativer og en behandlingsplan.

En klinisk undersøkelse alene er ikke nok til å avdekke alle typer sykdom i munnhulen. Derfor må det også tas røntgenbilder i forbindelse med undersøkelsen. Røntgenbilder brukes for å diagnostisere skader eller sykdommer som ikke er synlige i munnen, som for eksempel hull (karies) mellom tennene. I tillegg kan røntgenbilder avdekke andre sykdommer i kjeven, som for eksempel kjevecyster eller tumorer i kjeveben. Røntgenbilder tatt over flere år gir svært nyttig informasjon da man vil kunne sammenligne tennenes tilstand og eventuell utvikling fra år til år.

OPG-bilder eller panoramabilder (bilde til høyre) brukes når man trenger et oversiktsbilde eller for eksempel vil undersøke visdomstenner. Ved større tannbehandlinger som for eksempel kirurgi eller ved tannkjøttsykdom (periodontitt) trenger tannlegen å se tennene i forhold til nerver, bihuler og kjeveledd. OPG-bildene er et viktig supplement som kan bidra til at tannlegen utfører en mer nøyaktig og presis behandling.

Air-Flow - Puss og rens i forbindelse med undersøkelse

Med tiden dannes det belegg, tannstein og misfarginger på tennene som er vanskelig å få bort med vanlig tannpuss hjemme. Dette etterlater en rekke uønskede bakterier som øker risikoen for hull og betennelse i tannkjøttet. Ved undersøkelse hos Dentalia fjerner vi tannstein enten ved å bruke en maskin (Air-Scaler), eller ved bruk av håndinstrumenter hvor tannsteinen skrapes bort med instrumenter. Overflatemisfarging og belegg på tennene fjernes ved å bruke Air-Flow (saltblåsing) eller ved å bruke en spesiell pussepasta. En grundig rens og polering hos tannlege/tannpleier er med på å forebygge eventuelle tannkjøttsykdommer på et tidlig stadium. I tillegg vil du ved undersøkelse hos oss få informasjon om hvordan du eventuelt kan forbedre din daglige rengjøringsteknikk.